Začali sa 23. Slovensko-poľské Vojtekove-Rudnikove dni

30.09.2010 Poprad

Nový Smokovec 30. septembra (TASR) – Deväťdesiatemu výročiu založenia Šrobárovho ústavu detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci sú venované 23. Slovensko-poľské Vojtekove -Rudnikove dni detskej ...
„Budú sa tu odovzdávať skúsenosti, vedomosti a získané zručnosti v oblasti detskej pneumoftizeológie, imunoalergológie i v oblasti laboratórnej diagnostiky, “ priblížila riaditeľka Šrobárovho ústavu Miroslava Kolcúnová. Konferencia je venovaná nestorom boja s detskou tuberkulózou v bývalom Československu a Poľsku Vladimírovi Vojtekovi a Janovi Rudnikovi.
V Šrobárovom ústave bola v máji 2010 rozhodnutím dekana Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského (JLF UK) v Martine zriadená Klinika detskej tuberkulózy a respiračných chorôb JLF UK. Slúžiť bude študentom 5. a 6. ročníka medicíny tejto fakulty na teoretickú a praktickú výučbu. Prvá skupina 36 študentov začne s výučbou začiatkom októbra. Tá bude pozostávať z troch hodín teoretickej prípravy a z piatich hodín praxe na lôžkovom oddelení. Počas akademického roka sa na výučbe zúčastní päť skupín, z toho jedna so zahraničnými študentmi.
„Zriadiť kliniku bol spoločný nápad nášho ústavu a Jesseniovej lekárskej fakulty, je to výsledok našej dlhoročnej spolupráce, “ uviedla Kolcúnová. Dodala, že týmto sa študentom lekárskej fakulty rozšírila výučbová základňa. Štúdium medicíny je zložité a veľmi dôležité je v tomto odbore získanie praktických zručností, ako napr. komunikácia s pacientom, vzťah k nemu a získanie si jeho dôvery.
„Martinská univerzitná nemocnica nemá takú kapacitu, aby sme mohli všetkých študentov pustiť k pacientom. To bol jeden z dôvodov, prečo sme hľadali takéto pracovisko, kde sú pacienti k dispozícii, “ zdôvodnil dekan JLF UK Dušan Mištuna. Pokračoval, že Šrobárov ústav spĺňa všetky podmienky na vykonávanie praxe študentov. „Chceme dosiahnuť, aby boli naši absolventi konkurencieschopní, u nás je veľký záujem o štúdium zahraničných študentov, máme skoro 30 percent študentov, ktorí sa učia v anglickom jazyku, “ zdôraznil Mištuna. V Šrobárovom ústave sa podľa neho nachádzajú pracovníci, ktorí sú jazykovo dostatočne vybavení.
„Budeme sa musieť viac venovať pedagogickej činnosti a vedeckovýskumnej činnosti, zároveň budeme môcť viac využívať eurofondy, “ konštatoval riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť Šrobárovho ústavu Jaroslav Fábry. Dodal, že v Dolnom Smokovci je teraz v rámci diagnostiky liečby špičkové zariadenie. Šrobárov ústav je vysoko špecializovaný odborný ústav s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorý poskytuje špecializovanú ústavnú a ambulantnú liečebno-preventívnu starostlivosť v oblasti detskej pneumoftizeológie.
 

Vyberte región